საქართველოში ,,მსოფლიო სურსათის დღე“ აღინიშნა

საქართველოს სოფლის მეურნეობის სამინისტროსა და გაერო-ს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციის (FAO) საქართველოს წარმომადგენლობის ორგანიზებით, სასტუმრო „ქორთიარდ მარიოტში“ ,,მსოფლიო სურსათის დღისადმი“ მიძღვნილი ღონისძიება გაიმართა.

ღონისძიების ძირითადი თემა კლიმატის გლობალურ ცვლილებასთან სოფლის მეურნეობის ადაპტირების მნიშვნელობა იყო.

როგორც ღონისძიებაზე აღინიშნა, გაერო-ს გენერალურმა ასამბლეამ 2016 წელი პარკოსანი კულტურების საერთაშორისო წლად ოფიციალურად გამოაცხადა. შესაბამისად, დღევანდელ ღონისძიებაზე FAO-ს მიერ რეკომენდირებული პარკოსანი კულტურების წარმოების ხელშეწყობის საკითხებიც განიხილეს.

ღონისძიება სოფლის მეურნეობის მინისტრმა, ლევან დავითაშვილმა და FAO-ს წარმომადგენელმა საქართველოში, მამუკა მესხმა გახსნეს.

როგორც სოფლის მეურნეობის მინისტრმა აღნიშნა, კლიმატის ცვლილება და გლობალური დათბობა 21-ე საუკუნის ერთ-ერთ მთავარ გამოწვევად იქცა. მსოფლიოს ყველა განვითარებული სახელმწიფოს ძალისხმევა მიმართულია კლიმატის ცვლილებებზე ადაპტირებული პოლიტიკის შემუშავებასა და ეფექტური პროგრამების განხორციელებაზე.

,,კლიმატგონივრული სოფლის მეურნეობის მდგრადი განვითარება უმნიშვნელოვანესია სიღარიბის დაძლევის, სასურსათო უსაფრთხოების, ფერმერთა კონკურენტუნარიანობის ამაღლების კუთხით. და კლიმატის ცვლილებებისადმი ადაპტირებული პოლიტიკის განხორციელების კუთხით. აღსანიშნავია, რომ პრაქტიკულად ყველა საერთაშორისო ორგანიზაცია მუშაობს ამ მიმართულებით. გაერო-ს მიერ შემუშავებული სოფლის მეურნეობის მდგრადი განვითარების მიზნების გათვალისწინებით, საქართველოს მთავრობამ ყველა სტრატეგიულ დოკუმენტში გაითვალისწინა ის მინიმალური სტანდარტი, რაც აუცილებელია დარგის სწორად განვითარებისთვის, გარემოზე ზემოქმედების მინიმუმამდე შემცირების გზით“, - აღნიშნა ლევან დავითაშვილმა.

სიტყვით გამოსვლისას FAO-ს წარმომადგენელმა საქართველოში, მამუკა მესხმა სოფლის მეურნეობის იმ ძირითად დარგებზე და მიმართულებებზე ისაუბრა, რომელთა გაძლიერებაც, კლიმატის ცვლილების პირობებში, დარგის მდგრადი განვითარებისთვის არის აუცილებელი.

,,სოფლის მეურნეობის სექტორს დიდი პოტენციალი გააჩნია კლიმატის ცვლილების მზარდი ტემპის შესამცირებლად. ამისათვის საჭიროა წარმოების ადაპტაცია და კლიმატგონივრული სოფლის მეურნეობის პრაქტიკის დანერგვის ხელშეწყობა’’, - განაცხადა მამუკა მესხმა.

ღონისძიებაში მონაწილეობა მიიღეს ევროპული სკოლის მოსწავლეებმაც, რომლებმაც კლიმატის ცვლილებებთან ბრძოლის მიმართულებით ახალი თაობის ხედვა წარმოადგინეს.

ღონისძიების ფარგლებში, შეფ-მზარეულმა, მანუელ ბარანდამ თანამედროვე კულინარიაში ტრადიციული ქართული პარკოსანი კულტურების გამოყენებაზე ისაუბრა და სტუმრებს სპეციალურად ამ დღისთვის, პარკოსნებით მომზადებული ტრადიციული ქართული და ევროპული კერძები წარუდგინა.

„არსებობს რამდენიმე მიზეზი, რატომაც რეკომენდირებულია პარკოსანი მცენარეების წარმოება და მოხმარება. პარკოსნები მარტივად იწარმოება, მაღალი კვებითი ღირებულებით ხასიათდება და რაც მთავარია, სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის’’, - აღნიშნა მანუელ ბარანდამ.

“მსოფლიო სურსათის დღისადმი” მიძღვნილ ღონისძიებას საქართველოს მთავრობის, დიპლომატიური კორპუსის, საერთაშორისო და დონორი ორგანიზაციების, არასამთავრობო და კერძო სექტორის წარმომადგენლები დაესწრნენ.