"სოკოს ქართულ ბაზარზე 3,5-ჯერ იაფად ვყიდით, ვიდრე ადრე ღირდა"

"ქამა სოკოს ჩვილივით მოვლა სჭირდება; ისიც კი აზიანებს, თუ სათბურში შემოსული ჰაერი პირდაპირ "დაეჯახება". ეს საკმარისია, რომ სოკო გამოშრეს. ამიტომაც სათბურებს ისე აკეთებენ, რომ იქ შესულმა ჰაერის ნაკადმა სოკოებს ზემოდან გადაუაროს"

სოკო ჩვენს ქვეყანაში, ფაქტობრივად, სოფლის მეურნეობის ერთადერთი პროდუქტია, რომლის წარმოება ბოლო 6 წელიწადში არა მხოლოდ 6-ჯერ გაიზარდა, არამედ ექსპორტზეც გავიდა. დღეს ქართულ სოკოს საერთაშორისო აგრობაზარზე შეღწევის რეალური შანსი აქვს. როგორ მოხერხდა ეს? ამის შესახებ ივანე იოსელიანი გვესაუბრება - კომპანიამ სწორედ მისი თაოსნობით მოახერხა წარმოების ზრდა და ექსპორტზე გასვლა.

- ექვსი წლის წინ ჩვენ მხოლოდ 300 ტონა სოკოს მოვიხმარდით, საიდანაც 250 ტონა იმპორტი იყო - სომხეთიდან, აზერბაიჯანიდან და ნაწილობრივ ირანიდან. ფასი, მოთხოვნილების მიხედვით, 15 ლარიდან 25 ლარამდე მერყეობდა; ყოველ შემთხვევაში, ახალ წელს კილოგრამი 25 ლარი ღირდა. ამ გარემოებების გათვალისწინებით, ექვსი წლის წინ სათბურის სოკოს წარმოების დაწყება გადავწყვიტე. რუსთავის გზატკეცილზე, საბჭოთა პერიოდის ძველსა და გაძარცულ სათბურების შენობებს რეკონსტრუქცია ჩავუტარეთ. საბედნიეროდ, კარგი ტექნოლოგიც ვიპოვეთ, რომელმაც თანამშრომლების საუკეთესო გუნდი შექმნა. ასე შევუდექით სოკოს მოყვანას. იმ დროს ასეთ წარმატებებზე ვერ ვიფიქრებდით, მაგრამ გვინდოდა, წელიწადში 40 ტონამდე სოკო მაინც გვეწარმოებინა.

წაიკითხეთ ვრცლად "კვირის პალიტრის" 7 მარტის ნომერში

ან გახდით გაზეთის ონლაინ-ვერსიის ხელმომწერი და წაიკითხეთ სტატია სრულად

ეთერ ერაძე