“რთველი 2016”-ის ფარგლებში 62 000 ტონა ყურძენი გადამუშავდა

“რთველი 2016”-ის ფარგლებში, დღეის მონაცემებით, 62 000 ტონა ყურძენი გადამუშავდა.

როგორც ღვინის ეროვნული სააგენტოში განაცხადეს, ღვინის კომპანიებს ყურძენი 10 000-ზე მეტმა მევენახემ ჩააბარა, რომელთა შემოსავლებმა 53,8 მლნ ლარი შეადგინა. სულ გადამუშავებულია 31,8 ათასი ტონა “რქაწითელი”, 25,9 ათასი ტონა “საფერავი”, 2 ათასი ტონა “კახური მწვანე”, დანარჩენი კი სხვადასხვა ჯიშის ყურძენია. გადამუშავებული ყურძნის რაოდენობით მუნიციპალიტეტების მიხედვით შემდეგი მდგომარეობაა: გურჯაანი - 22,3 ათასი ტონა, ყვარელი - 15 ათასი ტონა, თელავი - 13,7 ათასი ტონა, სიღნაღი - 6,3 ათასი ტონა, დედოფლისწყარო - 1,5 ათასი ტონა, ლაგოდეხი - 1,4 ათასი ტონა, საგარეჯო - 733 ტონა და ახმეტა - 669 ტონა. ყურძნის გადამუშავების პროცესში უკვე ჩართულია 58 ღვინის კომპანია, მათ შორის, 12 სახელმწიფოს მიერ დაქირავებული საწარმო, დანარჩენი კერძო ღვინის კომპანიაა. ყურძნის მოსავლის რეალიზაციის ხელშეწყობის მიზნით, საქართველოს მთავრობის გადაწყვეტილებით, ღვინის კომპანიებში ყურძნის ჩამბარებელ ფიზიკურ პირებზე სუბსიდია გაიცემა: კახეთის რეგიონში “რქაწითელზე” და “კახური მწვანეზე” - 1 კგ-ზე - 0,45 ლარი; “საფერავზე” - 1 კგ-ზე - 0,20 ლარი; რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო-სვანეთის რეგიონში “მუჯურეთული”/”ალექსანდროულზე” - 1 კგ-ზე - 2 ლარი.